Założone przez dr Ratha Przedsiębiorstwo Zdrowia jest ewenementem na skalę światową: Wszystkie zyski przekazywane są na rzecz powszechnie użytecznej fundacji.

Korzyści płynące ze stosowania synergii mikroskładników odżywczych podczas grypy

Sezon grypowy na półkuli północnej rozpoczyna się późną jesienią, a apogeum zachorowań przypada na zimę. Grypa jest szeroko rozpowszechnioną chorobą wirusową i każdego roku dotyka do 20 % światowej populacji. W ubiegłym roku sezon grypowy miał wyjątkowo poważny przebieg. W większości przypadków grypa jest łagodna, ale może mieć również poważne konsekwencje, szczególnie u osób z osłabionym układem odpornościowym, osób starszych i dzieci. Szacuje się, że grypa na całym świecie powoduje rocznie od 250 000 do 500 000 zgonów.

Wirus grypy łatwo rozprzestrzenia się w powietrzu lub poprzez bezpośredni kontakt. Wirus jest nieprzewidywalny, a bycie dobrze poinformowanym jest najlepszą metodą zapobiegania infekcji. W większości przypadków proste środki, takie jak częste mycie rąk i dobre odżywianie są skuteczne w zapobieganiu grypie. Jednak co roku kampanie medialne promują szczepienia przeciwko grypie jako najlepszą ochronę przed tą chorobą. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) rynek szczepionek przeciwko grypie szacuje się na 3,8 mld USD w 2018 r. W samych Stanach Zjednoczonych rynek szczepionek przeciwko grypie szacuje się na 2,2 mld USD. Pomimo agresywnego marketingu trudno było udowodnić skuteczność szczepionki przeciwko grypie, ponieważ wirus grypy często się mutuje, a odporność na szczepionki jest bardzo powszechna.

Zazwyczaj sezon grypowy w Australii wyznacza wzór dla epidemii grypy w USA. Zgodnie z publikacją w New England Journal of Medicine (1), autorzy szacują, że obecna szczepionka przeciwko grypie była skuteczna tylko 10% przeciwko H3N2, głównemu szczepowi wirusa sezonu grypy 2017-2018. Chociaż dane dotyczące skuteczności krążących wirusów grypy w USA zostaną opublikowane później, w oparciu o lata poprzednie, skuteczność szczepionek w USA waha się zazwyczaj między 32-35%. Obecnie nie ma dostępnych leków dostępnych bez recepty jako skuteczny lek na grypę. Niektóre leki dostępne bez recepty, takie jak Tamiflu®, mogą zmniejszyć objawy grypopodobne o jeden lub dwa dni, jeśli zostaną przyjęte w ciągu pierwszych 48 godzin po wystąpieniu objawów. Jednak niosą ze sobą ryzyko skutków ubocznych, w tym zmiany nastroju lub zachowania, halucynacje, a nawet drgawki.

Dodatkowe przyjmowanie wysokich dawek witaminy C jest popularnym lekarstwem na grypę. Poszczególne składniki odżywcze, takie jak witamina C, zielona herbata, N-acetylocysteina i selen, mają właściwości przeciwwirusowe. W Instytucie Badawczym dr. Rath zbadaliśmy te składniki odżywcze w połączeniu z aminokwasami lizyną, proliną, argininą i innymi składnikami, w celu oceny ich skuteczności w stosunku do wirusa grypy ludzkiej (2). Wyniki wykazały, że mieszanina składników odżywczych była skuteczna przeciwko kluczowym mechanizmom infekcji wirusowej.
Badanie wykazało:

Dodatkowo, porównaliśmy skuteczność tej kombinacji składników odżywczych z jej pojedynczym składnikiem, witaminą C. Mieszanka odżywcza okazała się bardziej skuteczna niż witamina C stosowana samodzielnie w redukcji aktywności wirusa poprzez zmniejszanie jej o 87%, w porównaniu do 20% osiągniętych z witaminą C.

Co więcej, kombinacja mikroelementów była skuteczna we wszystkich etapach infekcji wirusowej – w tym przed, podczas i po ekspozycji na wirusa grypy, co sugeruje jego ogromny potencjał dla naturalnej kontroli grypy. Co więcej, może osłabiać enzymatyczne niszczenie tkanki łącznej organizmu i wzmacniać naturalną barierę przeciwko rozprzestrzenianiu się wirusów. W szczycie sezonu grypowego najlepiej zapobiegać podstawowej higienie oraz prawidłowej i skutecznej suplementacji.

1. Catharine I, et al., N Engl J Med 2018; 378:7-9 January 4, 2018
2. Jariwalla RJ, et al., Biofactors, 31(1), (2007) 1-15